2013. június 12., szerda

A tinta színe

A tollbetéteket pénzt és fáradságot nem kímélve cserélgetjük feketéről kékre évtizedek óta, ha ügyfeleink úgy kívánják. A fekete tollbetétek újrahasznosításáért évekig küzdöttünk, hátha még fel tudnánk használni őket, de erre soha nem került sor, kidobtuk.
Kérdés: milyen szabály írja elő, hogy akár hivatalos dokumentumokat is kizárólag kékkel lehessen aláírni?
Némi interneten történő hiábavaló kutakodás után felhívtunk egy közjegyzőt és egy ügyvédet, hogy tájékozódjunk arról, van-e hivatalos, írott szabály arra vonatkozóan, milyen színnel kell fognia a tollaknak pl. szerződés aláírásakor.
Mindkét helyről azt az információt kaptuk, hogy a kék tollal történő szignálás kizárólag egy szokás, bármilyen színnel lehetne írni, aláírni. Még a hivatalokban Kosztolányinak sem kellene lemondania a zöld tinta használatáról, amíg az ki nem apad...
Természetesen mi szívesen cserélgetjük a tollbetéteket, amennyiben ezt az ügyfelünk megfizeti (a tollbetét ára típustól függ, plusz a csere költsége együtt nem lesz kevesebb 20 Ft-nál, ami felér a legolcsóbb tollak árával), mégis én arra biztatok mindenkit, hogy dobjuk már el azt a kék kalamárist (hisz az még ördögűzésre is alkalmas, lásd Luther) és ne ragaszkodjunk feltétlenül a rettegett szokásjoghoz. Attól félünk, hogy fénymásolatnak fog tűnni az irat, amit feketével írtunk alá?
Mivel szabály valójában nem köti a kezünket, olyan tollal írhatnánk, amilyennel csak akarunk. Beszállítóink előszeretettel kínálnak fekete tollbetétes tollakat, mivel Nyugat-Európában senki nem szorong amiatt, hogy hamisítással fogják vádolni, és kutatás bizonyítja, hogy az emberek a fekete tintát preferáljak, a kéket pedig csak 23,6 % szereti. Természetesen nem kívánunk szemben úszni az árral, ezért sok tollmodellt egyaránt kínálunk kék és fekete tollbetéttel is, azonban írószereink egy része csak fekete tintával kapható, mivel ez Európában ugyanannyira elfogadott, mint a kék. Honlapunkon a tollbetét színére külön nem lehet szűrni, azonban mind a katalógusainkban, mind a webáruházunkban minden toll leírásában feltüntetjük, hogy milyen tintával fog.