2013. július 5., péntek

Megemlegetett elemek

A lítium elemek és akkumulátorok veszélyes árunak minősülnek, mivel bizonyos körülmények között túlmelegedhetnek és meggyulladhatnak. 
A “lítium elem” vagy a “lítium akkumulátor” kifejezés az elemek és akkumulátorok azon csoportjára utal, amely magába foglal több különböző típusú katódot és elektrolitot. A csoportot a következőképpen lehet felbontani:

Lítium ion akkumlátorok (Beleértve a lítium polymer akkumulátorokat)

Az újratölthető akkumulátorokat gyakran használják az alábbi elektronikai berendezésekben:
Hordozható számítógépek, mobiltelefonok, MP3 lejátszók, hordozható DVD lejátszók, GPS/navigációs rendszerek, fényképezőgépek, videókamerák,  búvárlámpák, elektromos szerszámok, stb.

Lítium fém elemek (Beleértve a lítium ötvözet elemeket)

Nem újratölthető / egyszer használatos elemek, amelyek anódként fém lítiumot vagy lítium vegyületet tartalmaznak és általában olyan kisméretű hordozható műszaki berendezésekben használják őlet, mint: Karórák, hőmérők, számológépek, távirányítós gépkocsi zár, alaplapi elemek számítógépekben és kommunikációs berendezésekben, stb.

Miért minősülnek veszélyes árunak a lítium elemek és akkumlátorok?

Néhány, a szállítás során történt komoly tűzeset következményeként 2009-ben megváltozott a lítium elemekre és akkumlátorokra vonatkozó szabályozás.

Osztályozás / Azonosítás 

Minden küldeményre, amely lítium elemet/akkumulátort tartalmaz, a légi, közúti és tengeri veszélyes áruk szabályozás vonatkozik.

Minden lítium elem/akkumulátor az “Egyéb Veszélyes Áruk” közé, a 9. osztályba tartozik.

Lítium ion akkumulátorok osztályozása az alábbiak szerint:

OsztályUN számPontos fuvarozási megnevezésMegjegyzések
9UN3480Lítium ion akkumulátorok
Akkumulátorok (amelyek nincsenek összecsomagolva a berendezésekkel vagy nincseknek beépítve a berendezésekbe)
pl.: különálló mobiltelefon akkumulátorok / laptop akkumulátorok / elektromos kéziszerszám akkumulátorok
9UN3481Lítium ion akkumlátorok berendezésekkel csomagolva
Akkumulátorok összecsomagolva a berendezéssel, de nem beletéve a berendezésbe
pl.: mobiltelefonok különálló (pót) akkumulátorokkal, kéziszerszámok különálló (pót) akkumulátorokkal
9UN3481Lítium ion akkumulátorok berendezésekben
Akkumulátorok berendezésekben, pl.: beépítve az eszközbe.
pl.: MP3 lejátszók, mobiltelefonok, laptopok és elektromos kéziszerszámok beépített akkumlátorai
Lítium fém elemek osztályozása az alábbiak szerint:
OsztályUN számPontos fuvarozási megnevezésMegjegyzések
9UN3090Lítium fém elemek
Elemek (amelyek nincsenek összecsomagolva a berendezésekkel vagy nincseknek beletéve a berendezésekbe)
pl.: elemek karórákhoz és számológépekhez
9UN3091Lítium fém elemek berendezésekkel csomagolva
Elemek összecsomagolva a berendezéssel, de nem beletéve a berendezésekbe.
pl.: karórák elemmel (nem beletéve az órába)
9UN3091Lítium fém elemek berendezésekben
Elemek a berendezésekben.
pl.: elemek karórákban és számológépekben

A szállítmányozók nagy része vállalja a lítium elemek és akkumulátorok veszélyes áruként történő szállítását, de kizárólag jóváhagyott ügyfelektől illetve a különböző származási országokra/célállomásokra és szolgáltatásokra/termékekre vonatkozó megszorításokkal.
Saját termékeink, melyek lítium elemet tartalmazhatnak: hangszórók, telefontöltők, vezeték nélküli fejhallgatók, napelemes termékek, elektromos poggyászmérleg, stb.
Az elemtémakört ezennel befejezettnek nyilvánítom.

2013. július 4., csütörtök

Használt elemek helye

A használt elemek és akkumulátorok mérgező nehézfémeket tartalmaznak. Kadmium, nikkel, lítium. Ezek miatt számítanak veszélyes hulladéknak. Az elemek szemétbe kerülése esetén borításuk megsérül, és a benne lévő nehézfémek, a károsíthatják a levegő, a talaj és a vizek minőségét.
Budapest több mint ezer, az ország 10 000 pontján, javarészt oktatási és közintézményekben üzemel speciális szárazelem gyűjtésére alkalmas tartály. Szárazelem díjmentes leadása a hulladékudvarokban is lehetséges.  

Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre!
Az elem számos hordozható elektronikai eszköz energiaellátó eszköze. Ha belegondolunk a közvetlen környezetünkben is legalább féltucat praktikus vagy hasznavehetetlen elemmel működő készülék van. Elemeket tölthető, ezáltal újrahasználható akkumulátorokkal helyettesíthetjük. Ha nem ilyeneket használunk, érdemes pár praktikus cselt bevetnünk.
Amely elem már nagy teljesítményű készüléket nem bír működésre bírni az egy másik, elemmel működő, kisebb teljesítményű készülékben sokszor még vígan használható.
Kisebb teljesítményű készülékek közé tartoznak a kijelző nélküli távirányítók hangot, fényt kibocsájtó gyerekjátékok. Ez utóbbiakban sokszor kifejezetten érdemes már legyengült elemeket alkalmazni, így a hang és fényeffektek tompítva terhelik a környezetet.
A szárazelemeket helyettesíthetjük azonos méretű, elemben kisebb kapacitású akkumulátorokkal. Jó tudni, hogy a látszólag azonos méretű akkumulátorok általában kisebb kapacitásúak. Míg a száraz ceruza elem 1.5 Volt feszültséget ad, addig a hasonló méretű ceruza akkumulátor csupán 1.2 Volt.
Az is igaz, hogy egyre gyakrabban a készülékeket az akkumulátorok feszültségszintjére tervezik, mely a hulladékképződés szempontjából mindenképpen előnyös. Az újratölthető akkumulátorokat akár ezerszer is újra és újra lehet tölteni. Így eldobás helyett újrahasználhatjuk. 

2013. július 3., szerda

Egy halom elem

Amikor áramszünet idején  a villanykapcsolóhoz nyúlunk és frusztrálódunk, éppen annyira nincs fogalmunk arról, hogy mi történt, mint amikor elektromos kütyünkben kimerül az elem és lemaradtunk a gyerek első lépésének  rögzítéséről. Természetes, hogy a boltban energiát is árulnak, kit érdekel, hogy hogy került oda. Pedig szabadságfokunkhoz nagyban hozzájárul, hogy a fényt biztonságosan magunkkal tudjuk vinni, hogy nem kell fáklyával rohanni valakinek a kocsi előtt, hogy lássuk az utat.
Elemlámpáinkat ugyan lassan lecseréljük tekerős/dinamós lámpákra (amit azért még sokáig elemlámpának fogunk hívni) vagy napelemes eszközökre, azonban a kamerák, fényképezőgépek, tabletek, telefonok, lézerpointerek, számológépek, MP3 és MP4 lejátszók, stb. nagy része még sokáig elemmel/akkumulátorral fog működni.
Tisztelet azoknak, akik nem ragaszkodtak ahhoz a szóhoz, hogy "szoktuk".

Az első villamos elemet 1800-ban mutatta be gróf Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta olasz vegyész és fizikus, róla nevezték el Volta-elemnek.Volta eleme  két fémlapból állt, ezek voltak az elektródák, melyek egymástól papírral voltak elválasztva. Az elektródák elektrolitikus közegben (sósvizes oldat) vegyi reakcióba léptek, ami beindította az elektronokat, s azok mozgása eredményezte a villamos áramot. Ez a működési alapja a mai elemeknek is.

A galvánelem :
Ha hígított kénsavban réz- és horganylemezt helyezünk el, a vegyi hatás következtében a rézlemezből elektronok lépnek ki a kénsavba, így a réz pozitív töltésűvé válik. A horganylemez viszont elektronokat vesz fel a kénsavból, így negatív töltést kap. A galvánelem e töltéseket szétválasztó hatása az elektromotoros erő. A szétvált különnemű töltések vonzzák egymást, de a galvánelemen belül – az elektromotoros erő szétválasztó hatása miatt – nem tudnak kiegyenlítődni.
Ha azonban a galvánelem kapcsait egy vezetővel összekötjük, a vezetőben lévő elektronokra, ill. ionokra a kapcsok töltésének megfelelően vonzó-, ill. taszítóerő hat, így a vezetőben villamos áram alakul ki. Az áramló villamos töltések munka végzésére alkalmasak, azaz az elem a benne felhalmozott vegyi energiából villamos energiát állít elő. A két elektródból és egy vagy több elektrolitból álló rendszert a jelenséget megfigyelő olasz orvos, Galvani neve után galvánelemnek nevezzük.
A felhasznált fémek szerint többféle galvánelem ismert:
A nem újra tölthető elemek a szén-cink elemek (azaz a nehéz elemek), alkalikus elemek és a lítiumos elemek.

Egyszer használatos, eldobható elemek
A legismertebb galvánelem-típust Georges Leclanché francia kémikus 1866-ban készítette el.
Leclanche, vagy szén-cink szárazelem:
A legalapvetőbb elem a nem tölthető, egyszeri használatra alkalmas cink alapú ceruzaelem (szén-cink elem, nehézelem, Mignon-elem).
A szén-cink elem a legrégebben forgalomban levő, 1870 - 90 körül kifejlesztett egyszerű felépítésű szárazelem típus. Viszonylag alacsony kapacitású, de alacsonyabb az ellenállása, mint az alkáli elemeknek ezért több áramot tud szállítani. Jellemzően nagyon hamar kimerül és nem újrahasznosítható.
Ezeknél az elemeknél a burok cinkből van, mely egyben a negatív elektróda is, a pozitív elektróda az szénrúd, mely a cinkburokban lévő savas pép (elektrolit) közepében helyezkedik el. Teljesítménye kicsi, a másik negatívuma pedig, hogy az elektrolitban lévő sav kimarhatja a cinkburkot, a kifolyt sav pedig megkárosíthatja az elektromos gépezetünket.

Alkáli (AA) elemek:
Először 1950-ben jelent meg a kereskedelemben egy a Lechlanche elemhez hasonló, de elektrolitként vezetőképesebb KOH (kálium-hidroxid) oldatot tartalmazó elem. Ennek kisebb a belső ellenállása, ezért nagyobb mértékű kisütést tesz lehetővé. A kálium, mint alkáli fém adta meg a típus nevét, alkáli elem.

Az alkáli elemeknek nagyobb kapacitásuk van, mint a szén-cink elemeknek, de nagyon nagy a belső ellenállásuk, ezért ezek az elemek nem tudnak magas feszültséget hordozni. A magas belső ellenállásuk azt eredményezi, hogy terhelés alatt leesik a teljesítményük. Az elemek nominális feszültsége 1,5 Volt, de nagy terhelés esetén ez 1,2 Volt alá is leeshet. Ezért van az, hogy nagy teljesítményű eszközök inkább NiCd-s vagy NiMh-s elemekkel működnek, mint alkáli elemekkel. Ezek az eszközök magasabb feszültséget kapnak az újratölthető elemektől, mint az alkáliaktól (0,3 Volttal többet cellánként legalább).  
Előnyük a szén-cink elemekkel szemben, hogy hosszabb ideig megőrzik kapacitásukat és kevésbé hajlamosak az elektrolit „szivárgására”. Valamivel drágábbak, de biztonságosabbak. Fő alkalmazási területük a kisebb elektronikus eszközök áramforrásai, de nagyobb áramfelvételű eszközök, pl. villanó lámpák (vakuk), elektronikus fényképezőgépek táplálására is alkalmasak.


Lítium elemek:
Léteznek higany-oxid (HgO) vagy ezüst-oxid (Ag2O) aktív katódot tartalmazó alkáli elemek is.
Ezek a felhasznált anyagok miatt drágábbak, viszont nagyobb kapacitásúak. Nehézfém tartalmuk miatt azonban erősen környezetszennyezőek. A legjobb minőségű és egyben a legdrágább nem tölthető elemek a lítium elemek. A lítium cellás elemeknek van a legnagyobb kapacitásuk, de az anyaghasználat és a teljesítmény látszik az árukon is. Sokkal könnyebbek, és több áramot is tartalmaznak társaiknál, 1,7 Voltot cellánként.
Ezek közé tartoznak a gombelemek, melyek a karórák vagy hasonló kisméretű elektromos szerkezetek tápegységei. 
Lítium elemmel működő termékeink.  >>
A szárazelem veszélyes hulladék, nehéz- és egyéb fémeket, savakat tartalmazhat; meg kell akadályozni, hogy a kommunális szemét közé, talajba, tűzbe vagy vízbe kerüljön!
Az elemek - különösen a lítium elemek - fuvarozása kihívást jelent a szállítmányozók számára. Legközelebb erről lesz szó.