2014. szeptember 25., csütörtök

Egy írószer 7 évtizede




Mi mindenről mesél egy reklámírószer még hét évtized távlatából is?  

Egyik kollégánk Felvidéken tett kirándulása közben, Oroszkán, a Zsákovics Hadtörténeti Múzeumban (http://www.youtube.com/watch?v=0upUcOfq2_Q ) bukkant a képen látható réz tintaceruza-foglalatra, mely ma már reklámajándék-történeti relikviának számít.
A foglalat bizonyosan nem golyóstollat tartalmazott, mert a Bíró-féle golyóstollat először 1943-ban szabadalmazták és 1945. október 29-én került piacra New Yorkban. A tintaceruza létezéséről mára megfeledkeztünk, pedig a mai középkorú nemzedék gyerekkorában találkozhatott még vele. Kicsit megnyálazva a hegyét szépen lehetett vele írni. Még ceruza, de még nem toll.
De miről is mesél ez a réz foglalat? A múzeum tulajdonosától megtudtuk, hogy a tárgyat egy Szalka/Letkés környéki lövészárokban lelte, ahol a Szent László Hadosztály harcolt. A hadosztály elit alakulat volt, amelyet 1944. október 12-én hoztak létre a maradék haderő legjavából. Egyes részei eleinte külön-külön kerültek bevetésre, az első együttes alkalmazásra 1944. decemberében került sor az Ipoly és Garam térségében.
Hogyan került ez a ceruza foglalat a lövészárokba? Lehetséges-e, hogy később került oda? Mikor készülhetett ez a tárgy? A rajta látható adatok segítségünkre vannak:
Debrecen, Piac utca 38.
A Piac utca Debrecen egyik legfontosabb utcája. A második világháború utáni időben átkeresztelték Vörös hadsereg utcára, 1990-től pedig újra Piac utca. Tehát mindenképpen a szocializmus előtti időben járunk. A tollon szereplő debreceni Piac utca 38-as számú épület még ma is áll.   

Berzéki fotóbörze
A tollon szereplő Berzéki család régi debreceni fotósdinasztia, melynek leszármazottai még ma is élnek. A 80 éves fennállását 2011. decemberében ünneplő  Debreceni Fotóklub kiállításának megnyitóján még jelen volt a Fotóklub-tagok korelnöke, az akkor 89 éves Berzéki Katalin (Szöllősi Ferencné) is.
Szokás volt, hogy a katonák hadba indulás előtt fényképet készíttettek magukról és –– A Zsákovics Hadtörténeti Múzeum információja szerint - a debreceni fényképészcsalád ezt az írószert adta nekik ajándékba ebből az alkalomból.
Micsoda gesztus, micsoda ajándék. A katonák többsége életében először került távol a családjától. Az otthoniak híreket csak levelekből és a tábori lapokból szerezhettek a távoli családfőről, fiúról. És ezek születésénél, az otthonról történő álmodozás idejében volt kézben ez az üzembiztos írószer, amely a háborúból hazatérvén megmaradt emléknek, rajta a fényképészüzlet nevével és címével...



Források:

3 megjegyzés:

  1. Felcsillant a szemem a cikk láttán, lévén édesanyám a benn emlegetett, és az egyik képen látható Berzéki lány. Köszönöm! Két kiigazítás a hitelesség érdekében: ő 1923. november 2-án született, tehát a felvétel készítésekor, 2011. decemberében a 89-dik életévében járt. (A két számjegyet egyszer valaki fordított sorendben írta le, s azóta többször láttam már megjelenni így helytelenül.) Most pedig benne van a 93-dikban. A másik apróság egy ékezettévesztés: a családi nevünk pontosan írva: Szöllősi. Mint az enyém, Ferencé is.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ferenc, köszönjük az észrevételt, a hibákért elnézést kérünk, már javítottuk is. További jó egészséget kívánunk az édesanyjának és Önnek is!

    VálaszTörlés
  3. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua vòng tay pandora từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    VálaszTörlés